ITEens heel lang geleden (ik was 12) hier ver vandaan (andere kant van de stad) was er een kleine jongen (ik zei al ik was 12) die naar een film heeft gekeken waar hij niet naar moest kijken. Hmmm misschien is de sprookjes vorm toch niet de beste manier om dit te vertellen. Laat me het dan gewoon vertellen. Toen ik 12 was heb ik naar de film Stephen King’s IT gekeken. Voor de mensen die het niet hebben gezien of er nooit van hebben gehoord, onder welke rots heb jij geleefd?? Hier volgt een hele hele korte beschrijving van die film. Het gaat over een clown die kindertjes ontvoert en vermoord. Het is een verhaal van Stephen King dus natuurlijk is het geen normale clown en zijn er bovennatuurlijke krachten bij betrokken. Belangrijke is eigenlijk, het is geen kinderfilm. En als je als kind kijkt naar een film over een clown die kinderen vermoord dan kan dat gevolgen hebben. In mijn geval, en ik denk ook bij meerdere mensen, heeft dat een angst voor clowns teweeg gebracht. Het is nooit zo erg geweest dat ik schreeuwend wegren als er een clown op tv komt, maar het is er altijd geweest. Nu meer dan 20 jaar later heb ik besloten dat het genoeg is. Ik moet over die angst heen. Niet dat ik er dagelijks mee te maken heb of zo maar op de momenten dat het opkomt krijg ik dat hele ongemakkelijke angst gevoel. Met mijn gezond verstand weet ik dat er helemaal niets is om bang voor te zijn. Maar angst is niet altijd rationeel. Voor mezelf heb ik een manier bedacht om eroverheen te komen. Misschien werkt het, misschien niet. Ik kijk naar een aantal clown horrors. Met als klap op de vuurpijl IT, de film waar het allemaal mee is begonnen. Ik verwacht ook niet dat ik meteen na deze avond over mijn angst heen ben, maar het is een start. Na een google search naar de top 10 clown horrors heb ik de 4 Killjoy films gedownload.

Wel laat me alvast zeggen doe geen moeite. De eerste is slecht op alle vlakken. Slecht acteerwerk, slecht camera werk, slechte effects en geen verhaal. De tweede is iets beter, maar is nog steeds heel slecht. De derde was beter. Het was nog niet goed te noemen, maar wel acceptabel. De eerste twee films ben ik heel snel mee gestopt. De derde daar had ik moeite mee. De film zelf is niet geweldig maar die clown maakte het echt moeilijk. Ik had niet verwacht dat ik er zoveel moeite mee zou hebben. De vierde heb ik na 10 minuten overgeslagen omdat het verhaal nergens op sloeg.

De avond (of de vroege ochtend, hoe je ernaar wil kijken) is geĆ«indigd met Stephen King’s IT.Na 20 jaar is Pennywise de clown nog steeds de engste clown die bestaat. Ik begrijp wat ze bedoelen met koude angst zweet. Pennywise heeft niet veel screentime, maar toch elk moment dat die stem te horen was en dat gezin te zien was kreeg ik koude rillingen. Die clown horrors hebben me goed gedaan. Ik ben natuurlijk niet helemaal over mijn fobie heen, maar het is een goed begin.

Ik heb een groep vrienden op facebook verteld wat ik van plan was en waarom. Een paar van ze geloven waarschijnlijk niet eens dat de angst echt is. Maar dat is niet zo erg. En zoals echte vrienden hebben ze me op facebook de hele avond zitten pesten. Zoals foto’s van clowns online plaatsen en mij erin taggen, al hun profile pictures veranderd in clowns. Natuurlijk ook posts, comments etc. Een van de laatste dingen die ze hebben aangehaald is een sexy clown party op mijn verjaardag. Ik denk nog niet dat ik daar ready voor ben. Maar we hebben nog 3 maanden voor het zover is, dus we zien wel.